marți, 27 martie 2012

Parintele Mihai Valica despre boala nesimtirii

...vreau sa poposesc pentru cateva cuvinte daca aveti astazi rabdare sa cititi la cuvantul 17, in care se trateaza despre o boala foarte actuala si anume despre NESIMTIRE. Este atat de actuala aceasta treapta incat la ora actuala te ingrozesti de cata nesimtire vezi peste tot. De sus pina jos, in special in lumea politicului este o nesimtire de-ti vine greu, nu stiu cum Dumnezeu mai rezistam. Ne intrebam: ”Doamne cum ii mai tii?” Pentru ca ne-au demolat, ne-au distrus, saracit, ne-au vandut ne-au facut sclavi datorita nesimtirii lor. Si acum iarasi vin tot ei la vot sa-i mai alegem odata.

Avem cazuri nu stiu de m-am saturat si ma intreb Doamne, cum Dumnezeu de-a putut omul asta sa cada, sa ramana pe treapta 17 pentru ca aici nu se vorbeste numai despre virtuti, sa retineti ca unii fac confuzie. Nu este numai scara virtutilor. Este scara patimilor, care cuprinde despatimirea si despatimindu-te ajungi la virtute. De aceea este prezentata pana la cartea 20, doi cu doi. (de exemplu minciuna cu adevarul, iar nesimtirea cu buna cuviinta si cu buna simtire). Si acum un lucru extraordinar de important, stim prea bine, fiecare cunoasteti cati nesimtiti avem langa noi. O GROAZA! De la cap la coada, la toate nivelurile. Si Biserica e plina de multi nesimtiti. TOT! Sa nu credeti ca sunt altii curati si necurati. Sunt destui. O GROAZA! De ei ne-ngrozim de multe ori dar ne ducem cu gandul la acest cuvios. Ce spune? Care cedeti ca este remediul? Nu puteti sa credeti… Spune ca remediul pentru cei care sunt nesimtiti si care traiesc in aceasta boala, ca este o catastrofa.. Uitati cat de insuportabil este omul nesimtit.

Avem o expresie si intre parinti o folosesc. Tot Ioan Scararul spune asa: ”Nesimtirea este mormantul sufletului”. Cat de important este asta? E mormantul sufletului! Iar la noi Sfintii Parinti vorbesc de mormantul nesimtirii. Adica esti atat de nesimtit incat tu deja esti mort si esti deja in mormantul nesimtirii. Vedem cat de greu ii suportam pe cei care au tupeu si au facut si manele. Cica “da-i-nainte cu tupeu si-ai sa vezi ca nu e greu!” Si astia-s nesimtitii de zi cu zi! De la televizor, de peste tot. Si din pacate se infiltreaza si in lumea bisericeasca. Si ii vezi nesimtitii sub forma cuviosiei. Vin stau aplecati, cu capu in jos, ca fac, ca dreg. De fapt ei sunt tricolici, care mereu vin si dezmembreaza cu vorba, merg de la staret, la episcop la mitropoliti, spun ce-au facut ceilalti, sunt un fel de tradatori, de iude, la nivel local. Ei, de acestia iubiti credinciosi trebuie fugit.

Dar care credeti ca este remediul? Cititi va rog cuvantul al 18-lea care spune asa: “Boala nesimtirii si patima nesimtirii se vindeca prin cantarea bisericeasca a celor multi”. Extraordinar ce important! Deci n-a spus sa faca post, sa stea-n cap sa nu stiu ce. Nu! Prin cantarea in corul Bisericii. Extraordinar!
Astazi dupa ce am ascultat aceste doua guri minunate cei care am fost pe partea asta dreapta ne-am vindecat. Deci ne-am vindecat saracii de noi. Iubiti credinciosi. Este foarte simplu. Nu le-a spus sa citeasca, sa faca sau sa posteasca. Ca sa te vindeci de nesimtire trebuie sa cantam in corul bisericii.
Va rog daca aveti astazi rabdare cititi cuvantul 18. Este de o frumusete dumnezeiasca si arata si “de ce?”, ce se intampla cand auzi cantarea bisericeasca, pentru ca stiti prea bine ca cine canta la Biserica se roaga de doua ori, spun Sfintii Parinti. Si cel care canta, se roaga cel mai complet, de ce? Fiindca el pune si capul, si gatul si urechea.. si toata fiinta. Si este o munca si o greutate. De aceea cei care canta se aseamana cu ingerii. Si sa stiti inca un lucru: Nu trebuie sa se mandreasca cei care canta asa frumos ca nu e aceasta numai din vrednicia lor. E darul lui Dumnezeu. E un dar enorm de mare.

Si stiti ce spune Sfantul Vasile cel Mare? Ca Dumnezeu isi alege pentru fiecare Liturghie din orice colt al lumii, El isi alege si cantaretii si isi alege si credinciosii pana la ultimul credincios care sa ia parte. Sa stiti ca nu sunteti la Biserica doar ca ati luat masina si sunteti aici. Nu! Pentru ca Dumnezeu v-a ales sa veniti, sa luati parte la aceasta Dumnezeiasca Liturghie. Sunteti alesii lui Dumnezeu pentru ca e Casa Lui: “Eu invit la casa Mea pe cine vreau. Nu pe cineva nesimtit.” Poate au venit si ei cativa dar poate s-au vindecat ascultand corul. Deci iata iubiti credinciosi cat de important este sa cunoastem vindecarea celor nesimtiti. Ei cred ca ar trebui facut pe la Parlament, pe la Guvern cate un cor bisericesc si cantat de dimineata pana seara poate s-or vindeca, ca tare mult ne-au chinuit si tare mult ne-au jefuit si umilit.

Mai multe la Apologeticum

Vezi si Parintele Mihai Valica – Predica la Bunavestire

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu