vineri, 26 octombrie 2012

Legătura cu Dumnezeu - Sfântul Nicolae Velimirovici

Când oamenii sunt în legătură mincinoasă cu Dumnezeu şi socotesc aceasta ca singura reali­tate şi valoare, toate legăturile lor cu lumea de­vin mincinoase.
Realitatea şi valoarea trec atunci de la Dumnezeu asupra visului şi a visătorilor, şi viaţa devine ca o luptă a umbrelor, când soarele se ascunde în spatele norilor.
Teoriile mincinoase despre Dumnezeu atrag după ele în chip neîndoios şi teoriile mincinoase despre ştiinţă, politică, societate, căsătorie şi fa­milie.
O minciună se naşte din alta; una caută sprijin la alta; una cheamă în ajutor pe cealaltă.
Isteţimea este preţuită atunci mai mult decât caracterul, şi cantitatea mai mult decât calitatea.
Toţi oamenii simt atunci că se îneacă în min­ciună şi toţi strigă: totul este minciună ! Însă nici unul nu se întoarce la adevăr, întocmai ca atunci când înotătorii se îndepărtează de ţărm şi, sim­ţind că se vor îneca, se prind unul de altul. Toţi văd că sunt în aceeaşi primejdie, dar cu toate acestea se strigă unul pe altul în ajutor. Deoarece din zăpăceală şi frică au uitat în care parte se află ţărmul.
Într-o astfel de vreme, balanţa lumii o ţin în mână, amânând Judecata, abia zece oameni ai lui Dumnezeu, în lipsa cărora au dispărut cetă­ţile Sodoma şi Govora.
Sfântul Nicolae Velimirovici
Sursa: "Învăţături despre bine şi rău", Editura Sofia, Bucureşti, 2006

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu