duminică, 26 mai 2013

Talismanul, scriere nerecunoscuta de Biserica

Talismanul, alaturi de "Visul Maicii Domnului”, de "Epistolia Domnului Iisus Hristos", de "Cele 12 Vineri" si de alte asemenea cartulii si "talismane”, este o carte necanonica, adica neaprobata de Biserica si nevazuta ca fiind autentica si de un real folos duhovnicesc.

"Cu nimic nu e lupta mai grea, decat cu traditiile intrate in constiinta poporului, chiar si cand acestea ajung sa fie absurde si sa-si piarda sensurile originale. Numai prin jertfe, vechiul poate fi biruit de nou, irationalul de rational" (I.P.S. Antonie Plamadeala).

Multi parinti s-au pronuntat asupra acesteia, ca fiind nefolositoare, spre pastrarea sanatatii sufletesti a credinciosilor, insa, cu toate acestea, ea inca se mai gaseste pe tarabele de suveniruri si chiar in unele pangare bisericesti. Din pacate, unele obiceiuri aparute peste noapte inca mai concureaza cu dreapta credinta.

Talismanul, scriere nerecunoscuta de Biserica

Duhul scrierii si invataturile acestea nu apartin dreptei credinte. Citind textul, se simte un fel de magie, un fel de credinta in "noroc” si altele asemenea. Credinta crestina nu are nimic in comun cu superstitiile si cu norocul, care sunt inselari diavolesti. Textul, in majoritatea cartuliilor este de o traducere proasta, agramata si cu multe greseli, ceea ce spune multe despre autorii si furnizorii acesteia. In ultimele editii insa, s-au mai corectat din greseli.

Parintele Ilie Cleopa, fiind intrebat despre aceste cartulii cu provenienta indoielnica, spune: "Unele dintre aceste carti ne-au ramas de la bogomili, un fel de sectari ai bulgarilor (secolul XII). Acestea sunt carti apocrife, adica neaprobate de Sfantul Sinod. Nu-i bun "Visul Maicii Domnului", nici "Epistolia" (nici "Talismanul”). Nu sunt aprobate de Sfantul Sinod. Cele mai bune sunt "Acatistul Maicii Domnului” si "Paraclisul Maicii Domnului”. Acestea au mare putere si sunt aprobate de toate Sinoadele Ecumenice. Sa le cititi in fiecare zi. Cititi "Acatistul Bunei Vestiri”, cel mai renumit; "Acatistul Acoperamantului Maicii Domnului”, cand ai o suparare mare, sa te acopere Maica Domnului; si "Acatistul Maicii Domnului, Bucuria tuturor scarbitilor”.

Parintele Arsenie Papacioc vorbeste si el, foarte clar, despre Talisman, zicand: "In ultimii ani ni s-au oferit diferite surogate ale credintei prin raspandirea unor scrieri ce se numesc apocrife, care sunt condamnate de Biserica. (...) Brosura prezinta, la inceput, cateva rugaciuni obisnuite ale Bisericii, dar adauga si un "text", despre care se crede ca ar fi fost trimis de Dumnezeu oamenilor. Acest "text" nu a fost acceptat de Biserica, dar unii au considerat ca ar intretine un sentiment de evlavie. In realitate, insa, apocrifa ademeneste sufletele mai slabe spre o credinta gresita, spre superstitie.”

Talismanul, inselare si cadere din dreapta credinta

Talismanul: "Aceasta rugaciune a fost gasita in anul 1585, sub Mormantul Mantuitorului. Acela care va citi aceasta rugaciune, sau o va asculta, cand o va citi altcineva, sau o va purta asupra sa, acela nu are sa moara subit, nu va fi invins in lupta si nu va cadea in mainile dusmanilor. El nu va fi niciodata invins. Cand o femeie se afla in durerile nasterii, de se va citi aceasta rugaciune, va avea nastere usoara. De se va atinge cu el (cu Talismanul) partea dreapta a copilului, acel copil va fi ferit de toate bolile si accidentele si va fi cu noroc. Acela care va purta asupra sa aceasta rugaciune, va crede si va face numai fapte bune, va fi ferit de toate felurile de boli, inclusiv de epilepsie. Cand veti vedea pe cineva in prada acestei boli, se spune ca este de ajuns a atinge partea dreapta a corpului bolnav cu aceasta rugaciune, ca sa se vindece cu desavarsire.”

Parintele Arsenie Papacioc: "De-a lungul timpului, Biserica s-a confruntat cu multe descoperiri si vedenii, dar Parintii duhovnicesti le-au privit cu circumspectie si, de multe ori, au preferat sa le respinga decat sa cada in vreo greseala. Sfantul Diadoh al Foticeii ne indeamna sa nu primim nici vis, nici aratare, nici lumina, nici glas, nici stralucire, pentru ca, de cele mai multe ori, acestea sunt batjocura a dracilor. Si chiar daca vedenia este de la Dumnezeu, El nu se supara, daca nu o primim, pentru ca stie ca din pricina dracilor ne aparam.”

Pentru asemenea cazuri de falsa credinta, "Pravila Bisericeasca” vesteste un luminat adevar: "Dumnezeu nu voieste sa fie slujit prin minciuna, caci ceea ce astazi minciuna pare ca zideste, maine distruge impatrit mai rau."

Talismanul: "Acela care va scrie aceasta rugaciune, fie pentru el, fie pentru altii, il voi binecuvanta, zice Domnul Dumnezeu, iar acela care va ramane nepasator, batandu-si joc si dispretuind-o, va fi pedepsit."

Parintele Arsenie Papacioc: "In cartea "Pravila Bisericeasca”, amuleta este considerata un obiect facut de oameni, spre a le aduce noroc sau a-i apara de pagube, dar care este, in realitate, un semn al necredintei in Dumnezeu. De aceea, se canoniseste ca si vrajitoria, fiindca este neplacut lui Dumnezeu.”

Talismanul: "Cand aceasta rugaciune va fi dusa intr-o casa, acea casa va fi ferita de orice fel de primejdii, acea casa nu va fi inundata, nici distrusa de dusmani.”

Parintele Arsenie Papacioc: "Sfintii Parinti spun ca diavolul are indrazneala sa intre si in biserica si in Altar, numai in Sfantul Potir nu-i ingaduie Dumnezeu sa intre. Deci de vom crede ca nu va intra in casa ce are talismanul, se imbolnaveste dracul de ras! Iata cat de grosolana este inselaciunea vrajmasului pentru cei creduli, si cu cata obraznicie se foloseste el de (cele sfinte).”

Talismanul: "Acela care va citi in fiecare zi aceasta rugaciune, va fi prevenit cu 3 zile inainte de ceasul mortii sale.”

Adevarata vrajitorie si inselare diavoleasca!

Talismanul: "Eu, Domnul Dumnezeu Atotputernic, trimit pe pamant aceasta rugaciune de rezistenta in fata dusmanilor. Puterea sa este mare, atat pentru cel care o poarta, cat si pentru cei care o aud citita, fiind valabila 20 de zile, timp in care nu ti se poate intampla nimic rau. Cel care o citeste este ferit de incendii, de inec si de vrajitorii.”

Pana la acest text nu am auzit ca vreo rugaciune ar putea "sa expire”. Cat despre perioada de "valabilitate”, anume 20 de zile, nu stiu ce sa spun. Multi au murit si a doua zi, dupa ce s-au impartasit cu Sfintele Taine. Moartea si necazurile nu sunt conditionate matematic, de ceva anume. Dreptul Iov nu gresea cu nimic, iar diavolul tot a inceput a-l incerca greu.

Talismanul: "Cel care are pacate mari, sau cate stele pe cer, va fi iertat de ele daca va purta Talismanul asupra sa, citindu-l macar o data pe saptamana.”

Nimic, afara de Taina Spovedaniei, nu iarta pacatele, cu atat mai mult cu cat, purtarea Talismanului nu cere recunoasterea pacatelor, pocainta, indreptare. "Noi, fiind ortodocsi, nu ne vom lasa "dusi de nas" de garantiile unui Talisman, care ne promite ca "la Judecata de Apoi vom afla mila". Fratilor, fara Spovedanie, fara dorinta de a ne curati viata, nu se mantuieste nici un crestin, chiar de ar purta la el toate talismanele din lume.” (Parintele Arsenie Papacioc)

Talismanul: "Acela cere-l va da si altora sa-l copieze, il va citi, sau il va da de scris, sau il va darui, acelui om bine ii va merge, iar care nu crede in el, va fi blestemat in vecii vecilor.”

Sa inteleg ca Fiul lui Dumnezeu, care a iertat si pe cei care L-au rastignit, nu va ierta (in vecii vecilor) pe cei care nu vor crede in aceasta scriere?! Pai, primii care nu cred in aceasta scriere sunt marii parinti duhovnici: Cleopa Ilie, Arsenie Papacioc, Teofil Paraianu. Cat de evidenta este inselarea cuprinsa in textul Talismanului.

Talismanul: "Cine va purta aceasta binecuvantare, Talismanul, asupra sa, din partea dusmanilor rai nu va suferi, caci sufletul incarcat de nenorociri si catastrofe nu se va inspaimanta de nimic, nici in fata glontului unui criminal sau dement. Va invinge in fata unui furt imediat sau dinainte complotat, ori alte rautati, inca dinainte va fi ferit de orice imprejurare rea. In cazul unui atac direct cu orice arme, ele nu vor actiona, nu vor putea sa nimiceasca pe nimeni dintre cei care poarta acest Talisman asupra lor, sau cel care l-a auzit citindu-se fiind ferit de tot raul timp de 20 de zile, conform poruncii Domnului nostru Iisus Hristos.”

Parintele Arsenie Papacioc: "Niciodata nu-i va cere Hristos vreunui crestin ca, de dragul Lui, acesta sa-si vopseasca barba in albastru sau sa-si puna la palarie o pana mare de paun. La fel, nici nu-i va cere vreodata sa poarte la el vreun talisman. In schimb, Mantuitorul ne cere sa ne purtam crucea vietii cu rabdare. (...) Omul care poarta "Visul" sau "Talismanul" implineste porunci omenesti si crede ca acestea ii vor aduce mantuirea. El cauta o credinta ieftina, care nu-i cere nici un efort. Credinta lui se afla in buzunar si nu se cere dovedita prin fapte bune. Se lauda cu talismanul si-i gaseste diferite intrebuintari: vesta antiglont, paratraznet, le atribuie putere de exorcizare.”

Talismanul: "Acest talisman a fost scris de Iisus Hristos si de Sfanta Maria si puterea lui este mare.”

Cata inselare si slabiciune a mintii! Adica, sa credem ca Mantuitorul Iisus Hristos, care nu a lasat nimic scris, nici macar in Sfanta Scriptura, ar scrie un asemenea text. Ba inca si un text nerecunoscut de nici un parinte duhovnicesc, plin de greseli si pericole.

Cu cat un om cunoaste mai bine dreapta credinta si ii cerceteaza pe parintii imbunatatiti duhovniceste (in carti sau inca in viata fiind), cu atat acela isi va da seama de greselile si pericolele din aceasta cartulie aparuta fara nici o legatura cu Sfanta Scriptura sau cu Sfanta Traditie.

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu