miercuri, 17 iulie 2013

Jurnalul National despre Arsenie Boca, "Sfântul de la Sâmbăta de Sus"

Avea doar putin peste 30 de ani si era deja slavit ca un sfânt în viata. Mii de credinciosi asaltau Mănăstirea Brancoveanu de la Sâmbăta de Sus (Fagaras), unde Părintele Arsenie Boca era staret, pentru a-i cere cuvânt de folos.
Vorba sa era apa vie pentru cei curati si bici pentru păcătosi. Cunostea oamenii dintr-o privire. Printesa Ileana a României il invita periodic la Castelul Bran să tina conferinte inaltei societati. Predicile sale erau impletiri savante intre stiinta si teologie.
Ortodocsii, mai cu seama cei din Ardeal, cred ca Părintele Arsenie era vizionar si facea minuni.
CĂLUGĂRUL REVOLUTIONAR. Popularitatea Părintelui Arsenie Boca a pus pe jar regimul comunist. Călugărul care alterna tacerile prapastioase si cu vorbele memorabile putea declansa oricând o razmerita. In dosarul sau de urmarire informativa intocmit de Securitate scrie: "(...) Arsenie Boca are o influenta foarte mare asupra credinciosilor, practicând în masa misticismul religios. (...) Călugărul Arsenie Boca, cu ocazia marturisirilor ce le face diferitelor persoane, ii indeamna sa creada mai departe în Dumnezeu si să duca lupta impotriva celor fără Dumnezeu, adică impotriva comunistilor".
Securitatea avea informatii ca Părintele Arsenie ii ajuta pe partizanii din Muntii Fagarasului, dar nu a reusit să dovedeasca nimic. Autoritatile s-au mai calmat când a fost mutat la Mănăstirea Prislop (Hateg). Dar multimea a inceput sa-l caute si acolo.
Părintele si-a vândut casa părinteasca, pentru a repara si imbunatati mănăstirea. In ianuarie 1951 a fost arestat pentru ca il adapostise un timp pe călugărul Leonida Plămădeală (astazi, IPS Mitropolit al Ardealului), care era condamnat în lipsă la sapte ani de inchisoare politica. Părintele Arsenie a fost condamnat la doi ani de inchisoare, pe care i-a executat, parte din ei la Canal.

MĂNĂSTIRE DESFIINTATA. Intors din inchisoare, Părintele Arsenie a continuat sa-si duca munca duhovniceasca si să sprijine rezistenta anticomunista. Securitatea a recrutat informatori în mănăstire si printre cunoscutii sai. In noiembrie 1955 a fost arestat din nou, de aceasta data impreuna cu maica Zamfira, stareta de la Prislop. După câteva luni, au fost amândoi eliberati, căci nu a fost gasita nici o proba contra lor. Nu a mai durat mult si, în 1959, comunistii au desfiintat Mănăstirea Prislop, considerata un posibil focar "contrarevolutionar", iar părintele si stareta au fost nevoiti să se mute în Bucuresti. Sfintia Sa si-a ras barba si a lepadat rasa monahala, dar a continuat să fie călugăr în lume. Era prudent si isi batea joc de provocatorii Securitatii, care incercau sa-i afle opiniile politice. O parte din credinciosi au fost dezamagiti, inchipuindu-si ca părintele s-a casatorit si si-a pierdut astfel sfintenia. Cei mai intelepti insa au inteles tactica sa si au format în jurul lui un curent de rezistenta subterana. Din nefericire, Părintele Arsenie nu a mai fost lasat să se intoarca în mănăstire. Sfintia Sa si-a castigat existenta pictând icoane si biserici, cu un har egal cu acela de duhovnic.

Minunile părintelui aflate de Securitate
Chiar si Securitatea comunista era convinsa ca acest om este unul cu insusiri exceptionale. Fapt pentru care l-a supravegheat până a murit. In dosarul sau, codificat "Pictorul", exista un raport al Directiei Regionale Sibiu a Securitatii, în care se arata: "DRSS detine informatii ca după intoarcerea călugărului Arsenie Boca de la Canalul Dunare - Marea Neagra la Prislop, multi locuitori din comunele apropiate vin la el pentru a se vindeca de diferite boli". In continuare, ofiterul de securitate povesteste cum "fata oloaga a padurarului Bucur din comuna Sugag" a inceput sa mearga după ce a vazut-o părintele Arsenie. De asemenea, Niculaie Chira, din Sasciori, si-a dus fata bolnava de tuberculoza la Părintele Arsenie pentru a o vindeca. Erau doar doua exemple date de Securitate.

CV Arsenie Boca
· 29 septembrie 1910, se naste în comuna Vata de Sus - Hunedoara, sub numele de Boca Zian Valeriu.
· 1933 - absolva Facultatea de Teologie din Sibiu.
· 1938 - licentiat al Academiei de Arte Frumoase din Bucuresti.
· 1939 - se călugăreste, sub numele Arsenie, la Mănăstirea Brancoveanu din Sâmbăta de Sus - Fagaras.
· 1941 - este hirotonit preot; devine staret la Mănăstirea Brancoveanu Devine cel mai cautat duhovnic din Ardeal.
· 1948 - este numit duhovnicul Mănăstirii de maici de la Prislop - Hateg.
· 1951 - este arestat pentru ca nu l-a denuntat pe un fugar condamnat politic, nimeni altul decât viitorul Mitropolit al Ardealului, IPS Antonie Plamadeala.
· 1953 - este eliberat din inchisoare.
· 1955-1956 - intemnitat din nou.
· 1959 - este silit să se mute la Bucuresti, după ce Mănăstirea Prislop a fost desfiintata.
· Până în 1967, lucreaza în atelierele de pictura ale Patriarhiei, apoi devine pictor particular de biserici.
· 22 noiembrie 1989 - moare la Sinaia.
Jurnalul National, 2004

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu