marți, 13 august 2013

Serpii care vin la icoana Maicii Domnului: Minunea din insula Kefalonia (VIDEO)

Pe 15 August, o multime de serpi se aduna in una (Lagouvarda) din multele biserici din insula Kefalonia (satul Markopoulo - Grecia) si se opresc la icoana Fecioarei Maria. Specia de serpi - Telescopus fallax - este in general agresiva si nocturna, veninul lor poate ucide rapid o soparla, iar asupra omului poate produce neplaceri timp de minim 3 ore (dureri locale, ameteli etc). Dupa ce se termina slujba se retrag si revin la comportamentul normal. Serpii au o cruce pe cap, ca semn distinctiv (parca aminteste de minunea savarsita de Moise in pustie).

Ei se pare ca ies de sub rocile ce sustin turnul clopotnitei, apoi urca pana sus si coboara in biserica prin orificiile special create pentru actionarea clopotelor. Fiind sarbatoare, clar ca biserica nu este goala. Cu toate acestea serpii nu se tem si nici nu fac vre-un rau.
Batranii insulei spun ca minunea a avut loc prima data in momentul in care acest tinut a fost atacat de piratii lui Barbarossa in 1705. Maicile vechii manastiri s-au rugat Fecioarei Maria sa fie transformate in serpi, pentru ca astfel sa nu fie capturate si sa apere in acelasi timp manastirea. Se spune ca rugaciunile le-au fost ascultate si a avut loc miracolul. Piratii au fost inmarmuriti la privelistea care era in fata lor: serpi pe podea, pereti si icoane, renuntand astfel la planul lor.

Daca si noi uitam uneori sa ajungem la ziua cuiva (serpii nu uita de 15 August), ce sa mai spunem daca mai trec si cateva generatii...recunoastem ca avem de a face cu un miracol. Cu exceptia perioadei 6-16 August aceasta specie de serpi nu este de gasit pe insula. Din pacate cea mai veche fotografie nu are decat putin peste 30 de ani.

Localnicii ii asteapta in fiecare an, deoarece in singurii ani in care nu au aparut, 1940 si 1953, au fost grei pentru insula - al doilea razboi mondial, respectiv un puternic cutremur. Mai mult, oamenii ii iau cu mainile goale si ii pun pe corp cu speranta ca pana la urmatoarea intalnire vor avea parte de un an bun.


Introdu e-mailul pentru abonare:

Un comentariu:

  1. Mare esti ,Doamne si minunat intru Sfintii Tai !
    Slava Maicii Tale ,slava Sfintilor Tai si ingerilor Tai !
    Ajuta-ne si pe noi sa fim pe 15 august 2014 ,la Kefalonia ,ca sa traim impreuna cu Tine vesnicia acestei sarbatori .

    RăspundețiȘtergere