marți, 17 septembrie 2013

EXCLUSIV: Ce spune Patriarhia despre canonizarea Sfinţilor Închisorilor

Patriarhia Română, prin purtătorul de cuvânt Constantin Stoica, spune că în acest moment canonizarea Sfinţilor Închisorilor este în atenţia Bisericii, dar că la bază stă criteriul cronologic.

"Este în atenţia Bisericii şi această problemă, dar există un principiu cronologic. Mai sunt monahi, mărturisitori, ierarhi din secolele anterioare care trebuie canonizaţi. Sunt mitropoliţi ai Ţării Româneşti care au făcut foarte multe pentru Biserică şi care trebuie canonizaţi. Mai e cuvioasa Mavra din Ceahlău.

Pe de altă parte, nu este în practica Bisericii Ortodoxe să se grăbească. În acest moment se fac cercetări asupra tuturor celor care au pătimit în temniţele comuniste din cauza chinurilor, sunt nişte criterii stabilite şi pe care Patriarhia le-a făcut publice în urmă cu vreo 10 ani. În momentul în care această problemă va fi clarificată, după aceea normal că vor intra în atenţia Sfântului Sinod", a spus Constantin Stoica.

Referitor la unul dintre cei mai mari sfinţi ai ultimelor decenii, Părintele Arsenie Boca, Stoica a spus: "am înţeles că Mitropolia Ardealului a început demersurile pentru Părintele Arsenie Boca, pentru că ţine de dânşii. Când e vorba de canonizare, propunerea vine din teritoriu, nu vine de la centru. Comisia cercetează cu atenţie, evlavia populară e unul dintre criterii, dincolo de sfinţenia vieţii".

El a mai declarat că "după 1990 au fost canonizaţi foarte mulţi sfinţi din Biserica noastră, pentru că ultima canonizare a avut loc in 1955 şi suntem şi într-o perioadă în care cei care au fost canonizaţi în ultimele decenii trebuie să fie mai bine cunoscuţi. Sunt sfinţi care au fost canonizaţi şi nu sunt bine cunoscuţi".

Aşa stând lucrurile, nu cred că-i vom putea vedea pe Sfinţii Închisorilor în sinaxare prea curând, dar ne bucurăm de minunile lor şi că sunt deja canonizaţi în sufletele noastre.

Vlad HERMAN

Introdu e-mailul pentru abonare:

Un comentariu:

  1. Liana Stefan
    Unii dintre credinciosii am voi sa stim de ce a fost de fapt, oprit de la slujire si exclus din monahism Arsenie Boca si de ce după decretul din 1964, când preoţii şi monahii eliberaţi din inchisorile comuniste s-au reîntors la obstile mânăstireşti, Zian Boca a rămas zugrav-pictor la Bucuresti ? Deci a stat 17 ani in monahism şi apoi 32 de ani a fost simplu mirean. Ierarhii BOR de atunci nu au vrut sa-l reprimească sau el nu a solicitat asta ?
    De ce i se publica numai fotografia frumoasă din tinereţe, când marii duhovnici sunt de regulă infăţişaţi la bătrâneţe, la anii înţelepciunii depline ?

    RăspundețiȘtergere