marți, 22 aprilie 2014

Valeriu Gafencu, contestat în România, va fi declarat SFÂNT în Republica Moldova

Valeriu Gafencu, cel supranumit de către Nicolae Steinhardt drept “Sfântul Închisorilor”, ar putea fi canonizat oficial de către Mitropolia Moldovei, entitate care se află sub jurisdicţia canonică a Patriarhiei Moscovei, informează Publika.md.
Arhimandritul Ioan Moşneguţu a anunţat că dosarul lui Gafencu a fost trimis comisiei care se ocupă cu canonizările, dar Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a considerat că este incomplet, fiind trimis spre completare Eparhiei de Bălţi şi Făleşti.
Odată ce actele vor fi complete, comisia va cerceta dosarul şi va întocmi un raport în numele Sinodului şi Sinodul va lua decizia de canonizare.

În sprijinul canonizării lui Gafencu vin mărturiile foştilor săi colegi de temniţă, precum şi evlavia populară. De pe ambele maluri ale Prutului.
Valeriu Gafencu s-a născut la 24 ianuarie 1921 la Sângerei, în Basarabia( acum Republica Moldova ) şi a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în timpul regimului Antonescu, pentru acuzaţia de “participare la rebeliunea legionară”.  Acuzaţia nu a fost dovedită niciodată.
Conform memorialisticii din închisoarea, URSS i-a oferit şansa eliberării lui Gafencu, cu condiţia de a deveni cetăţean sovietic, dar Gafencu a refuzat
Valeriu Gafencu a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Târgu Ocna, dar distincţia i-a fost retrasă după o plângere înaintată de Institutul Naţional pentru Studiul Holocaustului în România „Ellie Wiesel“, aflat în subordinea Guvernului.
Active News

Introdu e-mailul pentru abonare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu